Himlen är blå.

Den största skillnaden jag upplever i undervisningen mellan svenska och franska skolan är tänket. Såhär brukar det gå till när man börjar på nytt kapitel i matten i Sverige respektive Frankrike.
 
Sverige: Läraren börjar ofta med en idiotenkel uppgift, låter eleverna lösa denna och klura lite på vart det hela skall leda. Sedan byggs detta på lite i taget tills man har kommit dit man ska. Nivån höjs hela tiden gradvis för att eleverna ska hänga med och verkligen förstå varje steg. Tappar man bort sig på vägen har man ofta förstått det underliggande och kan ganska snabbt komma på spåret igen. 
 
Frankrike: Det nya kapitlet inleds med att läraren ägnar en timme åt att rabbla definitioner samt skriva ner dem på tavlan. Redan nästa lektion är det dags att börja räkna uppgifter och då förväntas eleverna ha lärt sig ett stort antal definitioner och regler utantill. Under denna lektion säger läraren en uppgift som alla räknar, sedan får någon stackare komma fram och göra den på tavlan. Hur man ska använda definitionerna och reglerna får man chansa på(om man inte haft lektion med sin privata mattelärare sedan förra mattelektionen såklart). Uppgiften rättas sedan av läraren som med sträng röst mässar om att eleverna måste arbeta hårdare. Det är först i den rätningen som man får veta hur de inlärda (men ej förstådda!) definitionerna skall användas.
 
Allra tydligast tycker jag att detta är på kemin, då de flesta i min klass fortfarande inte är säkra på hur man räknar ut exempelvis substansmängden i en lösning. Trots det är övrig kemiundervisning är på en betydligt högre nivå.
 
Min uppfattning är att vi i Sverige är mer måna om att eleverna verkligen förstår vad dom räknar ut och hur man kan vända och vrida på formlerna än vad de är här i Frankrike. Här är det viktigaste att kunna skriva ner rätt definition på provet (i rätt färg) och att det i läroplanen kan kryssas för så många kapitel som möjligt på så kort tid som möjligt. Har man som elev inte förstått är det ens eget fel - vilket gäller även om hela klassen sitter som fågelholkar. 
 
I Frankrike är det viktigare att veta att himlen är blå än varför himlen är blå.
 

"

Kommentarer
Postat av: Amanda

Kunde nog inte sagt det bättre själv :) Tyvärr kanske :S

2012-11-18 @ 15:17:57
URL: http://moietfrance.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0